1. ჭიქა ესპრესო შეიცავს უფრო ნაკლებ კოფეინს ვიდრე ჩვეულებრივი ჭიქა ყავა.
2. კარგად მოხალული ყავა უფრო სუსტია ვიდრე საშუალოდ მოხალული იმიტომ, რომ თერმული დამუშავების დროს მცირდება კოპეინის კონცენტრაცია მარცვლებში.
3. “ფრიდრიხ დიდი“ ხშირად მიირთმევდა ყავას შამპანურით და მდოგვით...
4. 2004 წლამდე კოფეინი შედიოდა საერთაშორისო ოლიმპიური კომიტეტის აკრძალულ ნივთიერებების სიაში.
5. მეფე ლუი მე–14 იყო პირველი, ვინც ყავას დაუმატა შაქარი 1715 წელს.
6. როდესაც ბეთჰოვენი თავისთვის იმზადებდა ყავას, ის პირადად ასუფთავებდა 60 ყავის მარცვალს ყოველი ჭიქისათვის
7. მე–18 საუკუნეში ყავაში გემოს შესაცვლელად იქნა დამატებული კარაქი.....
8. ფრანგი ფილოსოფოსი “ვოლტერი“ ყოველდღე მიირთმევდა 50–70 ჭიქა ყავას??!!
9. ყავა არის სიდიდით მეორე, მსოფლიოში მომოქცევადი საქონელი, პირველი არის ნავთობი.
10. ერთი ამერიკელი ყოველდღე იღებს იმდენ კოფეინს რომ ამ დოზის კოფეინით შეიძლება ცხენის მოკვლა( საინტერესოა ვინ გამოსცადა ცხენზე)
11. ისტორიკოსები თვლიან რომ ცნობილი მწერალი “ონორე დე ბალზაკი“ მოიწამლა კოფეინით, რაც მისი სიკვდილის მიზეზი გახლდათ.
12. ერთი კილოგრამი ყავის მარცვლებისგან გამოდის 100 ჭიქა ყავა, ხოლო ერთი კილოგრამი ჩაის ფოთლებისგან გამოდის 300 ჭიქა ჩაი.
13. ტექნიკურად რომ ვთქვათ ყავა ეს არის ხილის წვენი !!!!!